Business Studija Izvodljivosti

Published on јун 19th, 2013 | by Nemanja Stamencic

0

Studija izvodljivosti i upravljanje projektima

Kada sam pre nekoliko godina prvi put imao prilike da pročitam statistike  koje su govorile da nešto manje od 40% iniciranih projekata bude uspešno završeno, bio sam potpuno zaprepašćen ovom poražavajućom činjenicom. Nekoliko godina kasnije, sa malo više sati provedenih na upravljanju projektima, sa malo više pročitanih stranica na ovu temu, prilično sam siguran u postojanje barem jednog uzroka za neuspeh projekata. Iniciranje projekata bez ozbiljnije analize o mogućnostima za ostvarivanje željenog rezultata, često vodi neuspehu u ostvarivanju ciljeva projekata. Studija izvodljivosti, analiza mogućnosti, studija opravdanosti su različiti nazivi za jednu te istu kategoriju, ta kategorija predstavlja propusnicu za prolazak projekta iz iniciranja u planiranje i realizaciju

Studija izvodljivosti (u ovom članku ću koristiti ovaj naziv) procenjuje šanse za uspeh ostvarivanja ciljeva projekta, uzimajući u obzir trenutnu situaciju, okruženje, tehničko-tehnološke faktore, poslovno-organizacione faktore, troškove, potencijalne benefite. Ovaj dokument služi menadžmentu kompanije, ili finansijeru nekog projekta da donese finalnu odluku da li želi ili ne želi da investira u projekat. Opšte je poznato da postoji opasna bolest i u vrlo razvijenim sistemima, koja se manifestuje stihiskim donošenjem odluka o investiranju u projekte, bez valjane procene da li je to zaista pametna odluka. Posledice ove bolesti obično budu otkazivanje projekta uz uzaludno potrošene resurse, interpersonalni konflikti, demotivacija zaposlenih, i nepoverenje u procenama budućnih projektnih poduhvata.

Sadržaj studije izvdljivosti varira u zavisnosti od složenosti projektnih ciljeva, i složenosti njegove realizacije. Nekada ovaj dokument sadrži na desetine poglavlja i stotine stranica, a nekada stane na svega nekoliko stranica. Bez obzira na obim u broju stranica, postoji nekoliko pitanja na koja Studija izvodljivosti mora da obezbedi odgovor:

  1. Kakva je trenutna situacija vezana za problem (ideju) koji realizacijom projekta želimo da rešimo?
  2. Šta tačno želimo da postignemo realizacijom projekta?
  3. Kakvi su tehničko-tehnološki zahtevi u pogledu ostvarivanja ciljeva projekta, i kakav uticaj oni prave na sistem (kompanju) u celini?
  4. Kakvi su organizacioni zahtevi u pogledu ostavrivanja ciljeva projekta, i kakav uticaj oni prave na sistem (kompaniju u celini)?
  5. Da li postoje i koji su ostali zahtevi za uspešnu relizaciju projekta (pravni, ekonomski, politički, kulturološki, ekološki)?
  6. Kakva je struktura troškova i očekivana dobit, odnosno šta je cost-benefit samog projekta?
  7. Kakvi su vremenski okviri za realizaciju opisanog poduhvata?
  8. Koji su osnovni rizici koje nosi realizacija predloženog poduhvata?

Kreatori studija izvdljivosti trebalo bi da znaju da cilj studije nije da impresioniraju menadžment ili finansijera, već da je to prilika da objasne šta je to što projekat donosi, i koji su zahtevi i uslovi da bi se uspešno ostvarili ciljevi projekta. Prilikom izrade studije, preporučljivo je staviti se u kožu onoga koji će tu studiju da čita i na osnovu nje donese odluku, i u tom smislu orjentisati se na rečnik, strukturu, i detalje neophodne da bi se na kraju donela adekvatna odluka o početku ili otkazivanju daljeg planiranja i realizacije predloženog poslovnog poduhvata.

Tags: , , , ,


About the Author

Višegodišnje iskustvo u upravljanju projektima Nemanja Stamenčić je sticao u velikim korporacijama i nevladinom sektoru. Njegovo korporativno iskustvo karakteriše rad u četiri najrazvijenije globalne industrije: bankarstvu, naftnoj industriji, informacionim tehnologijama i telekomunikacijama. Sa druge strane, rad u nevladinom sektoru dao je posebnu dimenziju njegovom radu, i pružio mu je priliku da upravljanje projektima posmatra iz potpuno drugačije dimenzije.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to Top ↑

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram