PM

Published on јул 20th, 2015 | by Nemanja Stamencic

0

Kako delegirati odgovornosti RACI matrica

Ljudi koji upravljaju projektima često se susreću sa problemom delegiranja poslova i odgovornosti. Ovo je naročito karakteristično za mlade Menadžere projekata koji još uvek grade autoritet, a istovremno uče o upravljanju. Nejasna podela odgovornosti na projektu obično vodi u konflikte unutar tima, loše planiranje, i lošu realizaciju plana. Neretko se dešava da projekat doživi potpuni krah, samo zbog toga što odgovornosti na projektu nisu bile jasno delegirane. U teoriji upravljanja, a naročito u teoriji i praksi upravljanja projektima jedan od najefikasnijih alata za delegiranje odgovornosti je RACI matrica

Kada govorimo o odgovornostima na projektu javljaju se dva ključna pitanja na koje je potrebno dati odgovor i to: KO? i ŠTA?. Ukoliko ste imali prilike da istražite WBS alat za planiranje obima projekta može se reći da je to odličan ulazni element u proces delegiranja odgovornosti, jer nam daje odgovor na pitanje ŠTA. Kada je poznato ŠTA treba uraditi, onda je moguće utvrditi i KO to može da uradi, i tu već ulazimo u proces selekcije i formiranja projektnog tima, a sve kako bi obezbedili ljude koji mogu da iznesu predviđene poslove na projektu.

Međutim, kada smo utvrdili ŠTA treba raditi i KO to treba da radi, ne znači da smo delegirali odgvornosti na projektu. Proces delegiranja odgovornosti na projektu se završava onda kada svaki član projektnog tima jasno zna za koje poslove koji nivo odgovornosti nosi, i kada tu odgovornost prihvati. U upravljanju projektima za ovu potrebu se najčešće koristi alat koji se zove RACI matrica (RACI matrix). RACI matrica se bazira na ukrštanju uloga na projektu sa poslovima na projektu, uz utvrđivanje nivoa odgovornosti za svaku ulogu i svaki posao. Nivoa odgovrnosti ima 4 i to su:

A (Accountable) – Odgovoran za krajnji rezultat određene aktivnosti, odnosno grupe aktivnosti.

R (Responsable) – Odgovoran za realizaciju konkretnog posla, onaj ko realizuje zadatak.

C (Consulted) – Konsultovan za mišljenje prilikom realizacije određenog posla ili grupe poslova.

I (Informed) – Informisan o toku i realizaciji određenog posla ili grupe poslova.

Utvrđivanjem pomenutih nivoa odgovornosti zapravo se obezbeđuje realizacija posla, ali i koordinacija i komunikacija na projektu.

Ukoliko bi uzeli premer jednog projekta razvoja informacionog sistema, RACI matrica bi u svojoj konačnoj verziji mogla da izgleda ovako:

RACI

Iz prikazane matrice se vidi da je Analitičar odgovoran za poslove Analize i Testiranja, da bi trebalo da bude konsultovan prilikom realizacije aktivnosti izgradnje sistema bezbednosti aplikacije, razvoja aplikacije, edukacije korisnika, komunikacije sa korisnicima i lansiranja same aplikacije, a da je potrebno informisati ga o tokovima poslova vezanih za infrastrukturu. Dakle iz ove matrice, osoba koja će preuzeti ulogu Analitičara na ovom projektu jasno zna šta se od nje očekuje na projektu, i sa kim može da komunicira koju vrstu problema na projektu.

Kada pravite RACI matricu vrlo je važno imati na umu da je to timski alat, i da se prilikom izrade uključuju svi članovi tima, kao i da daju saglanost na konačnu verziju RACI matrice. Ovo pre svega zbog činjenice da je ovo samo pomoćno sredstvo u jasnom utvrđivanju i delegiranju odgovornosti na projektu.

Tags: , ,


About the Author

Višegodišnje iskustvo u upravljanju projektima Nemanja Stamenčić je sticao u velikim korporacijama i nevladinom sektoru. Njegovo korporativno iskustvo karakteriše rad u četiri najrazvijenije globalne industrije: bankarstvu, naftnoj industriji, informacionim tehnologijama i telekomunikacijama. Sa druge strane, rad u nevladinom sektoru dao je posebnu dimenziju njegovom radu, i pružio mu je priliku da upravljanje projektima posmatra iz potpuno drugačije dimenzije.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to Top ↑

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram