PMI® u januaru objavi

PM Plate menadzera projekata

Published on март 2nd, 2016 | by Nemanja Stamencic

0

Plate menadzera projekata u 2015.

Svake druge godine PMI® u januaru objavi globalno istraživanje plata Menadžera projekata pod nazivom „Project management salary survey“. Nedavno je objavljeno 9. izdanje rezultata ovog istraživanja koje opisuje situaciju na globalnom tržištu u 2015. godini. Kao i do sada, Srbija se nije našla u društvu zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem…

Istraživanje koje je uključilo 26 000 ispitanika iz 34 zemlje iznedrilo je neke interesantne pokazatelje. Naime, istraživanje je pokazalo da imaoci PMP® sertifikata imaju u proseku 20% veću zaradu od Menadžera projekata koji ne poseduju sertifikat. Globalna medijana zarada Menadžera projekata iznosi oko 81.000$ (bruto), a ključni faktor uticaja na visinu zarade su godine iskustva u upravljanju projektima.

Ukoliko se osvrnemo na konkretne države, i dalje se najviše isplati biti PM u Australiji, Švajcarskoj ili USA. U 2013. najviše su zarađivali PM u Švajcarskoj gde je medijana godišnje bruto plate iznosila 130.000$, sledeća je Australija sa medijanom od 108.546$, a potom USA sa 108.200$. Najmanje su zarađivali PM u Egiptu, Indiji i Tajvanu gde su bruto godišnje plate manje od 30.000$. Upoređujući ove pokazatelje sa pokazateljima iz 2013. može se zaključiti da su plate u apsolutnim iznosima slične kao u 2013. godini.

Srbija se ni ove godine nije našla u PMI® istraživanju, a podaci sa sajta Infostud kažu da je prosečna mesečna neto plata Menadžera projekata u Srbiji oko 110.000 RSD , što je u bruto iznosu na godišnjem nivou 15.600$, a to je manje nego u 2013.

Tags: , , , , , ,


About the Author

Višegodišnje iskustvo u upravljanju projektima Nemanja Stamenčić je sticao u velikim korporacijama i nevladinom sektoru. Njegovo korporativno iskustvo karakteriše rad u četiri najrazvijenije globalne industrije: bankarstvu, naftnoj industriji, informacionim tehnologijama i telekomunikacijama. Sa druge strane, rad u nevladinom sektoru dao je posebnu dimenziju njegovom radu, i pružio mu je priliku da upravljanje projektima posmatra iz potpuno drugačije dimenzije.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to Top ↑

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Instagram